Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 10:00 - Лечебно хранене при язва, гастрит и гастродуоденит
Автор: maria57 Категория: Други   
Прочетен: 54803 Коментари: 0 Гласове:
2



  

Хранителни продукти

 

1.Мляко и млечни продукти:

Разрешени млечни продукти: прясни пълномаслени млека, пресни подквасени млека, кефир от 12- часова закваска, диетична извара, различни видове пастети приготвени от обезсолена извара, прясно подсирено сирене, айрян от прясно подквасено мляко, обезсолено краве сирене, сирене “Крема”, пресен кашкавал “Витоша”, козе сирене, диетично сирене. Супи приготвени на млечна основа, крем супи и супи с тестени изделия.

Ограничени храни: холандско сирене, диетично сирене “Тримонциум” и “Хеброс”, овче и биволско мляко, сирене смес от краве и овче мляко, кашкавал “Балкански”, лакта, “Ементал”, “Гауда”, “Морава”, Рожен”, “Кефалотири”, “Грюйер”, топени и пушени сирена; викокомаслена сметана.

Забранени млечни продукти: престояло кисело мляко, престоял кефир, сирене “Рокфор”, “Камембер” сушени и пушени сиренасух и солен кашкавал.

 

2. Месо и месни произведения:

Разрешени меса: млади и без сухожилия, хрущяли и ципи меса (телешко, агнешко, питомен заек), главно нетлъсти меса – нетлъсто свинско, нетлъсто пиле, кокошка, пуйка, японски пъдпъдък; желирани храни: нетлъста пача, желатин, супи.

Месни произведения с ограничена консумация: говеждо крехко месо, мозък, добре сварен език без бульона, телешки черен дроб, нетлъста патица и гаска без кожата, пресни пилешки кремвирши.

Забранени за употреба месни произведения: бульони от месо, кожа от птици, хрущяли, тлъсти колбаси, домашни наденици, луканки, суджуци, тлъста шунка, кайзер, пушени гърди, пастърма, саздърма, пача, сланина, бабек, тлъсти и стари меса, месни консерви от говеждо и свинско месо, лебервуст, пастети от месо, животински вътрешности- бъбречета, далачета, момици, език, мозък, свински черен дроб, тлъсти птици – патица и гъска, дивеч - фазан, див заек, дива патица, яребица, елен, глиган.

 

3. Риба и рибни произведения:

Разрешени за консумация рибни продукти: нетлъсти морски и речни пресни риби предимно варени или печени – мряна, пъстърва, бяла риба, червеноперка, клен, карас, нетлъст шаран, треска, хек, путасу, мерлуза, пролетен сафрид, налим, цаца, океански лефер, пролетна скумрия. Най – добре е рибата предварително да бъде сварена за 10 минути в кипяща вода, като след това водата се изхвърля и после рибата се обработва кулинарно по желания начин.

Продукти от риба, с ограничена консумация  - сом, есетра, попчета, сьомга, паламуд предимно варени или печени, а не пържени.

Забранени за консумация рибни произведения: рибни консерви, пушени и мариновани риби; тлъсти морски и речни риби –торук, змиорка, риба тон, моруна, есенна скумрия, океанска скумрия; чирози, гарузи, хамсия, черен, червен и тарама хайвер, рибни пастети, миди, стриди, скариди, калмари

 

4. Яйца и яйчни продукти:

Разрешени за употреба продукти: цели яйца (рохко сварени), яйца по панагюрски, бъркани яйца на водна баня, омлети (варени на парна баня или печени на фурна), яйчен белтък, снежни топки, мусове, белтъчен крем, суфлета, крем карамел.

Ограничени яйчни произведения: яйчен жълтък.

Забранено е да се консумират:  майонеза, печени и пържени яйца.

 

5. Мазнини:

Разрешени мазнини: растителни масла – прясно краве масло, царевично, слънчогледово, маслиново (зехтин), сусамово, соево, орехово, фъстъчено, леки маргарини.

Мазнини с ограничена употреба: кокоша мас, мандражийско масло..

Забранени за консумация мазнини:животински мазнини – свинска мас, овча и говежда лой, топено масло, гъша и патешка мазнина, кокосово масло, рибена мазнина, осолена и пушена сланина, бекон.

 

6. Зеленчуци и зеленчукови консерви:

Разрешени: картофи, под формата на пюре с малко масло, картофи варени или печени, задушени, огретен. Някои видове зеленчуци - тиквички, карфиол, брюкселско зеле, моркови, червено цвекло, зелен грах (пасиран), печени и обелени червени пиперки, бамя, салата, крехка маруля, добре узрели и обелени домати, соя, зеленчукови сокове от зеле и други зеленчуци, стерилизирани зеленчукови консирви от разрешените зеленчуци.

Ограничени за консумация зеленчуци: олющена леща, спанак.

Забранени за употреба зеленчуци: сини домати (патладжан), целина, алабаш, репички, гъби, камби, краставици, зелен фасул, зрял фасул, нахут, леща, кисело зеле, туршии, мариновани зеленчукови консерви, лютеници, стерилизирани салати, замразени зеленчуци, солени маслини, бакла, киселец, лапад, лобода, лук, чесън, праз, коприва.

 

7. Плодове и плодови консерви:

Разрешени са пресни плодове плодове и сокове, добре узрели и в малки количества – ягоди, ябълки (настъргани), плодови пюрета и сокове от ягоди, малини, праскови, мандарини, водни круши, череши, печени плодове, ошав, стеризирани плодови компоти от белени плодове, пасирани компоти, бадемово мляко, детски плодови храни.

Ограничени: нектари, белени бадеми накиснати няколко часа във вода, банани, пъпеши в малко количество.

Забранени: сушени плодове – сурови, твърди и кисели плодове – лимони, портокали, касис, трънки, дренки, джанки, грозде и гроздов сок, дини, вишни, тикви, мушмули, дюли, къпини, стафиди, фурми, кайсии, захаросани плодове сини сливи, смокини; ядки – фъстъци, орехи, тиквени и слънчогледови семки бадеми, кестени, леблебия и др.

 

8. Хляб и хлебни изделия. Зърнени храни и тестени произведения

Разрешени: пресен, но не топъл,хляб “Добруджа”, най добре леко препечен на тостер, сухар, содени питки, макаронени изделия със и без яйца (юфка, фиде, макарони, кус-кус), грис, овесени ядки, елда, ориз, оризово брашно, варено жито, обикновени бисквити бишкоти, виенски кифли, обикновени гевреци и други.

Забранени тестени произведения: топъл хляб, пълнозърнест пшеничен хляб, хляб “Грахам”, “Бонус”, булгур, ръжен хляб, типов хляб “Софийски”, масленки и маслени бисквити (приготвени с мас), баници и банички, ашуре, топли козунаци, масленици, милинки, пържени закуски като мекици, понички, пирожки и др.

 

9. Захар, захарни и сладкарски изделия:

Разрешени: захар, фруктоза, гликоза, сусамов тахан, чист пчелен мед, пчелно млечице, пчелен прашец.

Позволяват се в малки количества: сорбит, ксилит, изкуствени подсладители, мармелади.

Забранени за консумация захарни изделия: шоколад и шоколадови изделия, марципан, локум, тахан халва, сладка, бонбони, торти, маслени кремове, желета, сладкиши приготвени от маслено и многолистно тесто, сладолед, еклери, пържени и силно сиропирани сладкиши – бакла, кадаиф, саварини, тулумбички и др.

 

10. Напитки:

Разрешава се : чай от лайка, липов цвят, отвара от шипки, други билкови чайове, чай “Гастропам”, чай от жълт кантарион, медовина, какао с мляко, сладка боза.

Слабо минерализирани води: Софийски минерален извор (център), Горна баня, Княжево, Хисар, Търговеще, Банкя, Вършец, Баня – Карловско и Баня – Панагюрско, Варна (Златни пясъци и Дружба), Кранево, Балчик и алкалните минерални води – Биримирци, Мрамор, Горни Богоров и др.

Забранени за консумация напитки: кафе, какао, силен руски чай, газирани минерални води (Михалково), газирани напитки – сода, швепсове, кока кола, фанта, руски квас, силно охладени и горещи напитки, бира, вино (бяло и червено),  концентрирани алкохолни напитки.

 

11. Подправки:

Разрешени: няма.?

Подправки, които могат да се използват в ограничено количество: магданоз, копър, чубрица, сладък червен пипер, джоджен.

Забранени: доматено пюре, целина (листа), девисил, черен пипер, горчица, хрян, бахар, дафинови листа, канела, карамфил, салца, лютеница, пикантни сосове, кетчуп, чесън и лук, лимонов сок, ванилия.

 

12. Готварска сол: ограничено количество до 6 г за денонощие.

 

 

ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНАТА НА ХОРА С  ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ И ГАСТРОДУОДЕНИТ

 

При болести на стомаха и дванадесетопръстника, храната трябва да е механично щадяща, т. е. да се приема в раздробен вид под формата на пюрета каши с мляко, пасирани ястия, плодови сокове.

Да се ограничи приемането на пикантни, много горещи и много студени храни, газираните напитки, алкохола и готварската сол, защото те увеличават производството на стомашен сок и солна киселина.

Да се приемат мазнини, в нормално количество, като за предпочитане са растителните мазнини – царевично, зехтиново или слънчогледово масло и краве масло. Те подтискат стомашната секреция..

Да се осигурява нормално количество белтъчини и въглехидрати, като те се набавят с недразнещи зеленчуци храна (картофи, бял ориз, бяло брашно), нетлъсти меса и риба и млечни продукти.

Да се избягват бързо всмукващите се въглехидратни храни, съдържащи кристална захар, глюкоза, шоколадови и захарни изделия.

Забрана на готварската сол при тежки форми и ограничение на солта при начални форми на атерасклероза.

Храната да съдържа плодови и зеленчукови сокове, но не нектари и сосове. Да се избягват храни съдържащи голямо количество целулоза.

Да се ограничат пикантните храни и подправки, защото стимулират стомашната секреция и производството на солна киселина.

Може да се използват всички пчелни продукти – пчелен мед, пчелно млечице, пчелен прашец, защото те са богати на биостимулатори, които активират процесите на храносмилане в организма.

Намален прием на храна, най-много 2000-2200 калории в зависимост от възрастта и идеалното тегло.

 

ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА ЗА ХОРА С ГАСТРИТ И ГАСТРОДУОДЕНИТ

 

Храната да се приготвя чрез варене, печене, варене на пара, варене на водна баня, като преди това месото задължително се поставя за 10 мин. във вряла вода да поври и след това месото се изважда и водата се изхвърля. После леко свареното месо и освободено от наличните мазнини и екстрактивни вещества се приготвя по желания начин.

Да не се хранят болните с пържени и запържени храни, приготвяне на силни бульони, пикантни ястия, подлучаване, паниране, употреба на пържени десерти.

 

РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ

при хора с язва, гастрит и гастродуоденит

 

 

Редовно хранене 3 - 4 пъти дневно в спокойна обстановка и без да се бърза. Храната да се яде бавно и да се сдъвква добре.

Болните да се хранят в строго определени часове, за да свикне организма да произвежда стомашни сокове в тези часове, а не произволно по всяко време.

Да се вечеря рано, но преди лягане може да се приема малко алкална храна при хора с висока киселинност.

Да се почива поне 1 час след нахранването. Да се избягва започване на работа непосредствено след нахранването. Да се избягва изстудяването на тялото непосредствено след нахранването.

Да се полагат грижи за зъбите, редовно преглеждане на зъбите и навреме да се лекуват кариесите и другите заболявания. Да се слагат своевременно протези. Болестите на зъбите или липсата на зъби пречат на доброто сдъфкване на храната и нейното достатъчно ослюняване. Храната попада в стомаха на по-едри парчета, което затруднява храносмилането и усилва стомашната и киселинната секреция.

Да се оформя храната не само на вкус, но и на вид, тъй като естетическият видна ястията може значително да подобри храносмилането.

Диетата трябва да се спазва много строго през пролетния и есенния сезон, когато най-често се наблюдава изостряне на заболяванията.

 

РЕЖИМ НА ЖИВОТ

 

Правилно да се организира хранененето и да се спазват стриктно правилата за хигиена на храненето.

Звоевременно да се лекуват всички заболявания, които могат да предизвикат изостряне на гастрита или дуоденита. Да се предупреждават лекарите при изписване на  нови лекарства за наличието на стомашно заболяване.

Активно и своевременно да се лекуват инфекциозните огнища в организма – сливици, синуси, апендикс, жлъчен мехур, жлъчни пътища. Навреме да се лекуват острите стомашно-чревни заболявания и чернодробно-жлъчните болести. Да не се допускат и своевременно да се лекуват паразитните заболявания – глисти и други.

Да се ограничат и при възможност премахнат професионалните вредности, стреса и психическото пренапрежение. Да се полагат грижи за укрепване на нервната система и правилно да се организирва режима на труд и почевка.

Ако е възможно да се прави лечебна физкултура, утринна гимнастика, физиотерапия и закаляващи процедури.

Разходка на открито, лек туризъм, лов, риболов. Полезна е физическата работа на открито. Спорт без преумора.

Пълноценна неделна и годишна почивка.

Нормален и достатъчен сън – 8 до 9 часа на денонощие.

Да се избягва нощният труд и допълнителните натоварвания.

Климатолечение в среднопланиниските курорти (борови или широколистни гори). Курортолечение в Горна баня, Търговище.

 



Тагове:   диети,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maria57
Категория: Други
Прочетен: 154357
Постинги: 16
Коментари: 13
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031