Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2014 21:02 - СМОКИНИТЕ - НЕ САМО ПОЛЕЗНИ
Автор: marial Категория: Рецепти   
Прочетен: 2682 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В света има над четиристотин вида смокини. Те растат в Средиземноморския регион, в Близкия Изток, Средна Азия и Кавказ, както и в България. Понякога смокинята не е дърво, а храст, който достига височина до десет метра.

Плодовете на смокинята се раждат само на женските дървета. Цветовете на смокинята се опрашват само от един вид оси и в това отношение растението е капризно.

Плодовете на смокинята са вкусни и хранителни, те са жълтеникави, червеникави или лилави. Смокините не издържат дълго, затова се сушат на слънце. От това захарта в тях се увеличава.

Ако растението расте при благоприятни условия, то може да достигне до двеста години. Смокини са изобразени върху древноегипетски барелефи и на древногръцки рисунки.

Великият лечител Авицена лекувал със смокини малария, настинка и язва, а също така проказа и сифилис. Според него смокините запазвали младостта и красотата.

Настойка от смокини се използва за компреси при настинка и за лекуване на възпаления. Етеричните масла, които се съдържат в смокините, поддържат кръвта в нормално състояние и по този начин заместват аспирина.

image

Смокините се препоръчват на хора, които са заети с умствена работа. Плодовете на смокинята са доста калорични – съдържат 240 калории в сто грама, и са богати на въглехидрати и захари.

В тях се съдържат хранителни влакнини, нишесте и органични киселини, белтъчини и мазнини, витамините А, В и С, каротин, калций, магнезийнатрий и многокалий.

Смокините се използват при гастрит, възпаления на дихателните пътища и като намаляващо температурата средство. За тази цел служи отварата от плодовете, както и сладко от смокини.

Отвара от сушени смокини се препоръчва при преумора, висока температура, ангина, инфекции на устната кухина, пресипналост. Една супена лъжица нарязани сушени смокини се залива с две чаени чаши вряла вода и десет минути се вари на слаб огън. Прецежда се и се пие четири пъти дневно по половин чаша.

При витилиго помагат пресни листа от смокиня. Ако се налагат обезцветените участъци на кожата със свежи намачкани листа, за да пуснат сока си, пигментацията на кожата се възстановява.

Сокът от пресни листа на смокиня хидратира сухата кожа, лекува черни точки и рани, унищожава брадавиците и изсветлява родилните петна – това е известно от древноизточни трактати.

Смокините са идеални за закуска, но в малки количества и смесени с други плодове. Ако смесите една шепа нарязани сушени смокини с една шепа сушени сини сливи, две супени лъжици бадеми и всичко това попарите с вряла вода, ще получите страхотна здравословназакуска, която ще зареди мозъка ви с неподозирана енергия.

Смокините са противопоказани при болести на панкреаса и при диабет, както и при възпаления на стомаха и при подагра. При нарушаване на обмяната на веществата също не се препоръчва консумацията на смокини.

http://gotvach.bg
 
Избягвайте смокините при остеопороза  

 

Смокините са изключително вкусни, екзотични и еротични плодове, които не бива в никакъв случай да пренебрегваме. Смокините виреят най-добре в субтропичните и тропичните климатични зони.

Смокинята вирее и в България - в най-южните ни части като СанданскиПетричСинеморец.

Узрелите смокини са с различен цвят - от почти бял до тъмновиолетов. Има различни сортове смокини: с различна големина, вкус и цвят, но всички са изключително съблазнителни.

Смокинята съдържа много полезни съставки. Това я прави изключително полезна за консумация. В пресните плодове се съдържат 1.5 процента белтъчини, 11.5 въглехидрати и съвсем малко киселини.

В сушените смокини протеините са 3.6 процента, въглехидратите - до 50%, което ги прави още по-сладки и много по-калорични.

Ако искате да натрупате килограми, сушените смокини са за вас, както и ако имате нужда от възстановяване след тежка болест или операция. Те съдържат 214 ккал на 100 грама.

Смокините са богати и на витамини С, В1, В6, на минерални вещества като натрийкалий, калций,магнезийфосфор.

Витаминът В6 е отговорен за производството на серотонина, известен като "хормона на удоволствието" и прави смокините желан плод както за влюбени, така и за самотни.

Единственото, за което трябва да се внимава е да не се окаже, че сте алергични към смокините. Ако сте чувствителни към сулфити и серен диоксид, трябва да внимавате със сушените смокини, защото обикновено се третират, с цел запазване на дълготрайността им.

Смокините съдържат оксалати, които попаднали в големи количества в организма кристализират и могат да създадат проблеми. Трябва да се има предвид, че оксалатите отнемат от организма калция и трябва да се внимава, особено при хора, които имат остеопороза.

Но ако нямате проблеми със стомаха – няма защо да се притеснявате. Единствено не трябва да преяждате системно със смокини.

 

 


http://gotvach.bg/image
 
Смокинята - философският плод  
image

 

Наричат смокинята философският плод. Причината е, че в древността много писатели и философи я описвали в творбите си като символ на мъдростта. Най-старите данни за използването на смокините за храна и цяр са открити в шумерски каменни надписи, датиращи от 2500 г. пр. Хр. Там е описана технология, при която древният плод се изсушава на слънце, за да може да се ползва и в студените зимни месеци.

 

 

Вкусните плодове могат да се използват както пресни, така и сушени. В Северна Америка много често ги използват вместо захар. Смокините са незаменими и при профилактика и лечение на различни болести. Заради високото си съдържание на желязо, калций и витамини те са полезни за малки и големи. Смокините обаче не се препоръчват в големи количества на страдащи от диабет заради високото си захарно съдържание.

Още в древността смокинята е била ползвана за приготвяне на билкови чайове, с които успешно са лекувани възпаления на гърлото и устната кухина, както и различни стомашни проблеми. Гален, който се смята за един от бащите на медицината, смятал, че смокините са много важна храна за войниците, тъй като им давали повече сила и укрепвали тялото им. Хипократ пък често назначавал похапването на смокиня при висока температура.

Отвара от зрели смокини помага за бързо и ефективно спиране на кашлицата, както и при други дихателни проблеми и настинки. Ако презрял плод се разреже на две и с него се наложи цирей или пъпка, той ще ускори изхвърлянето на насъбраната гной. По подобен начин действа и млечният сок от зелените плодове. Той може да се използва при външни рани, както и за прочистване на лицето при младежко акне.

Ако гласът ви е пресипнал след някой футболен мач например, може да го възстановите с отвара от смокини. Трябва само да се сварят няколко парчета узрели плодчета в малко мляко.

Освен при проблеми с гърлото смокинята е чудесно средство за регулиране на храносмилането и други стомашни проблеми. Еднократното поемане на 1-2 плода помага при запек. Разхлабващият ефект се дължи на семената на смокинята. Ако се приемат по 100 грама на ден, то отделянето на урината ще се увели средно с 50 процента.

Магнезиевите соли, на които е богат южният плод, го правят много полезен при различни жлъчни смущения и при някои нервни болести. Съдържанието на калиеви и фосфорни соли пък осигурява на организма защита срещу сърдечни проблеми и задържането на течности от различен произход. Заради желязото в нея пък смокинята се препоръчва при анемия.

Народната медицина отдава дължимото и на листата на смокинята. Те се берат по време на цъфтежа и се ползват при всички видове кашлица. За целта се приготвя следният чай. Две супени лъжици от изсушените листа се заливат с 400 мл вряла вода. Получената отвара се оставя да покисне 1 час и след това се прецежда. За да има ефект, се пие по 1 чаша преди ядене, 4 пъти дневно.

 



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. shaffi - смокините са вьлшебни,
27.06.2014 22:21
ин формацията беше полезна,скоро ще можем да си хапваме смокини,вс добро
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marial
Категория: Хоби
Прочетен: 1053536
Постинги: 1744
Коментари: 126
Гласове: 374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930