Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2022 18:51 - ОТНОВО НА ГОЛЯМО ПЪТУВАНЕ !!!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1696 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

           ОТНОВО НА ГОЛЯМО ПЪТУВАНЕ !!!

 

    Утре „отлитам” за две изходни бази в Родопа – едната е в с. Забърдо, а другата – от Рудозем по реките нагоре до вододелното било, от което на юг извира р. Арда. Имам обаче проблем, вече не останаха неопознати от мен региони на Родопа. А днес ще бъдем на манастираа „Свети Мина” за да благодаря на Господ, че на този ден през 2017 г. със заредена и натоварена кола на път към тракийските светилища около с. Равен, мутра размаза колата ми на магистралата, но аз останах невредим. Ситроен Ксантия бе последният модел от стомана, сега тези коли ги правят от пластмаса. Това ме спаси.

    Въодушевен от предстоящото пътуване се отказах да пиша постинг срещу ДеБепростакелите, който съм замислил и ще напиша постинг за музиката.

 

    Геният на Моцарт в годините 1784/86 е на изключителна висота. През този период той пише и 12 концерта за пиано с оркестър. Отбелязвам, че инструментът на Моцарт е пианото така, както органът за Бах. През този период той създава едно след друго няколко от най-великите си произведения – четири Концерта за пиано и един Кларинетен квинтет. Сол мажорният концерт на Моцарт К 453 е вдъхновил Бетховен при написването на неговия гениален Четвърти концерт за пиано.

   Моцарт оставя общо 27 концерта за пиано. Първите четири са детски, но Петият е вече сериозен, а първият връх в този негов жанр е Деветият му концерт. Всеки културен човек трябва да познава тези концерти, както всеки турист Балкана и Родопа. Сега ще се спра на двата му концерта в минорна тоналност, първият с номер К 466 в ре минор и вторят с номер К 491 в до минор. Ще приложа линкове с тях.

   С ре минорния си концерт Моцарт предвещава идването на новата епоха в музиката, романтизма. В концерта дори има част Романца. Всичко е провиждал Моцарт, всичко е знаел, дори и кога ще умре. Този концерт е единственото произведение, написано от друг композитор, което Бетховен като пианист изпълнява пред публика. Известно е, че той е бил отличен пианист. За изпълнението си на този концерт той пише една гениална моцартово-бетховенова каденца. И други композитори, вдъхновени от това гениално произведение са писали каденци към него без да го изпълняват, за да се докоснат до Моцарт, цитирам Брамс. Най-много каденци към концертите на Моцарт и най-хубавите /!!!/ са написани от ученика му Хумел. Не всички оригинални каденци на Моцарт са запазени защото той не ги е записвал след представянето на произведението на концерта му по време на Академия, в които солист е той. Хайдн хвали Моцарт че е отличен пианист и познава този инструмент по-доблре от него.

 

   Другият концерт в минорна тоналност, К 491 също е едни от най-великите клавирни концерти. Бетховен се запознава с него не по нотния текст, а при изпълнението му. Той е въодушевен и казва на приятелите си:

-       Ние няма да можем да напишем таакова нещо!

След което сяда на писалищната си маса и за кратко време написва своя Трети концерт за пиано, в същата тоналност и тема, близка до тази на Моцарт.

 

   Моцартовите клавирни концерти са синтез на неговото творчество. Те са писани за най-добрите слушатели на света. Писани са на един дъх, без никакави поправки. Единствената поправка в текст на концертите на Моцарт е открита от Григ. В ре минорния си концерт Моцарт зачертава част от текста за пианото и го заменя с друг. Подчертавам, не го поправя.

   За жалост неразбирането в достатъчна степен на музиката на Моцарт от виенчани и невъзможжността му да организира достатъчно академии, защото няма достатъчно слушатели за тях са причина, концертите му за пиано да не са поне два пъти повече. Виенчани се осъзнават, но след смъртта на Моцарт. Бетховен има трима спонсори, Брамс получава възнаграждение за всяко свое произведение по три направления.

 

    Казвам, че Моцарт в периода 1784/86 г. е написал много велики творби, но това важи не само за този период. Припомням 1788 г. когато Моцарт без да има поръчка сяда и за месец и половина написва трите си симфонии. Да бъдат наречени гениални не е достатъчно, те са му като диктувани от Някъде. В техния текст няма нито една поправка. Всичката музика е била в главата на Моцарт, той като само да я е пренесъл на нотната хартия.

    Прилагм линкове с минорните концерти на Моцарт. Приятно слушане!

 

    Извън темата, защото имам малко време за блога:

    Възмутен съм от простащината на привърженичките на ДБ – над 90% от електората - които заради претенциите им, че са нещо и обладани от простащината си ще спомогнат да се получи в парламента една смес, в която да преобладават пропутинските партии, метастази на президентството ни. Това ще засили противопоставянето в страната, защото такъв процес не е желан, а той и ще помогне на Путин да избие повече украински граждани. Като се върна от планината, ще изтъкна мотиви. Сега само ще отбележа, че простакелите ще допринесат затова не защото го искат, а защото са такива. И така са се стегнАли преди изборите ако човек реши да им даде акъл, че с чук пирон в гъзо нимоеш им заби. Според един лаф от Годечко.









Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184881
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031